Zadzwoń do nas: +48 58 351 37 91

Darmowa wysyłka każdego zamówienia!

Zgaga, dieta i inne działania

W chorobie, jaką jest zgaga, dieta ma duże znaczenie. Jej głównym zadaniem jest złagodzenie nieprzyjemnych objawów, w tym pieczenia i kwaśnego posmaku w ustach. Podstawowe zasady obejmują zatem unikanie tłuszczu oraz zalecają aktywność fizyczną. Potwierdza to regułę, że osoby otyłe częściej cierpią na refluks. Co jeść na zgagę? Jakie produkty są wskazane, a których należy unikać? Jak trzeba jeść? Dowiesz się z tego artykułu.

Niewskazane produkty spożywcze Niewskazane napoje
owoce cytrusowe alkohol
pomidory kawa
smażone mięso czarna herbata
wędliny napoje gazowane
Ziola na zylaki

Wypróbuj
SKUTECZNĄ MIESZANKĘ ZIÓŁ NA ZGAGĘ RefluxoHerbs

Zgaga – dieta i jej znaczenie

W przypadku choroby, jaką jest zgaga, dieta musi być lekka. Nie może obciążać żołądka. W związku z tym podstawą jest regularne spożywanie posiłków. Aby uniknąć uciążliwych objawów, ostatni z nich należy zjeść minimum 3 godziny przed snem. Nie należy też przejadać się, ponieważ gdy żołądek jest wypełniony po brzegi, łatwiej przychodzi mu cofanie treści żołądkowej. Ważne są także zasady spożycia płynów. Nie należy tego robić w trakcie posiłku ani krótko po jego zakończeniu. Wypijanie płynów zwiększa objętość treści żołądkowej, co może nasilać objawy. Posiłki należy natomiast spożywać po woli, bez pośpiechu. Niewskazane jest połykanie powietrza w trakcie. Objawy mogą nasilać skurcze żołądka spowodowane przez stres. Niewskazane jest przyjmowanie pozycji leżącej po posiłku ani intensywny ruch. Zagrożeniem są także pozostałe czynności, które polegają na schylaniu i ugniataniu żołądka. Aby nie podrażniać ścian żołądka, posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę. Dieta na zgagę ma ogromne znaczenie. Może nie tylko zapobiegać chorobie, ale również łagodzić jej objawy.

„Przestrzeganie zasad diety ma bardzo pozytywne skutki i pozwala wyciszyć większość objawów lub w ogóle uniknąć ich pojawienia się. Aby osiągnąć takie rezultaty, należy jednak sumiennie stosować się do podstawowych założeń takiej diety” – mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego

kobieta ze zgaga

Zgaga – dieta wartościowa

Przy zgadze dieta powinna być przede wszystkim lekkostrawna, by nie obciążać żołądka. W przypadku gdy objawy zaczynają się nasilać, warto spożyć jasne pieczywo lub chleb typu graham, makarony i ryż jasny (np. basmati) czy drobne kasze (jęczmienna drobna). Z warzyw zaleca się gotowane, w niektórych przypadkach możliwe jest spożywanie zielonej sałaty. Warto też włączyć do diety owoce o niskiej kwaskowatości, które wcześniej upieczemy lub ugotujemy. Jeśli spożywamy mięso to tylko chude oraz ryby. Mięso należy poddać obróbce termicznej poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie w folii. Na objawy zgagi pomagają ugotowane jajka lub lekko ścięte w formie jajecznicy (ale bez tłustych dodatków). Można także spożywać chudy nabiał: jogurty, mleko, chudy twaróg, serki wiejskie i homogenizowane, maślankę, kefir (ale bez smakowych wersji). W diecie powinny się też znaleźć łatwostrawne tłuszcze (masło, oliwa, olej), ale w mniejszych porcjach jako dodatek do potraw serwowanych na zimno. Z napojów polecana jest przede wszystkim woda niegazowana, ale także herbaty ziołowe, kawa zbożowa czy rozcieńczone soki owocowe. Przyprawy powinny być łagodne.

Zgaga – dieta nasilająca objawy

Przy zgadze dieta obejmuje również listę produktów, których bezwzględnie należy unikać, ponieważ nasilają objawy. W związku z tym dieta na zgagę nie powinna zawierać:

  • dań smażonych, tłustych i wędzonych,
  • ciężkostrawnych warzyw: cebuli, pora, brukselki, czosnku, kapusty, pomidorów (oraz jego przetworów), szparagów, grzybów, karczochów, warzyw marynowanych, ziemniaków w formie frytek lub chipsów,
  • owoców cytrusowych, nasion, pestek i orzechów,
  • tłustego nabiału: serów żółtych, pleśniowych i topionych.

Specjaliści zalecają unikać czarnej kawy i herbaty, napojów energetyzujących i gazowanych, kakao, nierozcieńczonych soków warzywnych lub owocowych. Niewskazane są także ostre przyprawy, szczególnie zawierające chemiczne dodatki (np. kostki rosołowe), a także musztardę, ocet, ketchup, proszek do pieczenia.

Zgaga – dieta wspomagająca leczenie

Przy zgadze dietę należy uzupełniać odpowiednimi płynami. Najbardziej pożądana jest niegazowana woda, której dzienne spożycie wynosi około 1,5 do 2 litrów. Poza tym warto postawić na herbatki ziołowe, można korzystać z gotowych mieszanek przeznaczonych na problemy ze zgagą. Napary należy zaparzać pod przykryciem przez kilkanaście minut, po czym wypijać małymi łyczkami. Tak wzbogacona dieta na zgagę z pewnością okaże się skuteczna. 

mieszanka przeciw zgadze

Podsumowując, aby dieta na zgagę była skuteczna, należy ją utrzymywać stale. Nawet jeśli nastąpi chwilowa poprawa, należy ją kontynuować bez zmian. Tylko w ten sposób może przyczynić się do długotrwałej poprawy kondycji żołądka i całego układu pokarmowego.

Ziola na zylaki

Wypróbuj
SKUTECZNĄ MIESZANKĘ ZIÓŁ NA ZGAGĘ RefluxoHerbs

FAQ

1. Czy dieta na zgagę rzeczywiście może być pomocna?

Tak. Dieta pełni rolę profilaktyczną, co oznacza, że jej odpowiednie przestrzeganie pozwala uniknąć większości objawów. Jeśli już występują łagodzi przykre dolegliwości takie jak ból czy uczucie pieczenia.

2. Co zrobić w sytuacji, gdy dieta na zgagę nie przynosi poprawy?

Zmiana stylu życia, a szczególnie wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych i wykluczenie konkretnych składników, ma znaczący wpływ na wyciszenie objawów zgagi. W niektórych przypadkach podjęcie takich działań nie przynosi jednak oczekiwanych skutków. Należy wtedy zgłosić się do gastrologa i przeprowadzić diagnostykę, która pozwoli zastosować odpowiednie leczenie.

3. Czy są produkty, które są zakazane w diecie na zgagę?

Istnieje szereg produktów, a nawet całe grupy produktów, które nasilają i wywołują objawy zgagi. W związku z tym ich spożycie jest niewskazane. Przede wszystkim należą do nich wszelkiego rodzaju używki, a także tłuste potrawy. Wszystkie powodują, że objawy zgagi stają się bardziej odczuwalne.


Bibliografia

  1. Ignatowicz S., Powdered herbs of the mint family (Lamiaceae) as insect repellents for protection of stored wheat grain, Polskie Pismo Entomologiczne nr 66, s. 135-149.
  2. Zdrojewska J., Cenne zioła, Top Agrar Polska 12/2008, s. 132-133.
  3. Wojciechowska A., Wojciechowska I., Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka, Kosmos. Problemy nauk biologicznych 3/2016, s. 383-387.

4 comments

  1. ja sama nie mam z tym problemu ale szukam info co robić bo tata ma problemy z nią i chce wiedzieć co pomaga bo już długo męczy go ta zgaga. dieta jest wprowadzona ale ciężko idzie zmiana nawyków bo tata lubi zjeść. będę próbować też i innych rad. zobaczymy czy pomoże. trzymajcie kciuki. pozdrawiam!

  2. Jestem puł roku na innym jedzeniu i jest lepiej wiec to działa!!!

  3. Mnie już od lat męczy zgaga. Dieta jest ważna, ale czasem i stres wystarczy by się pojawiło pieczenie, ehhhh.

    1. ala ma kota

      @paulina przy stresie to polegam tez pic jakies herbatki ziolowe bo niektore ziola dzialaja i uspokajajaco i tez dobrze na trawienie wiec polecam poczytac co by moglo ci pomoc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Kredens Ziołowy
Wszelkie prawa zastrzeżone!