Zadzwoń do nas: +48 58 351 37 91

Zielona herbata

Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych, a za razem najstarszych napojów parzonych świata. Zwyczajowo pochodzi z Chin, gdzie do dziś jest tam chętnie hodowana. Jest ona od wielu tysięcy lat codziennym naparem, przyrządzanym przez Azjatów. W Europie stała się ona popularna stosunkowo niedawno. Gdy jednak dostrzeżono jej korzystne właściwości, stała się obok czarnej herbaty najchętniej pitym napojem parzonym z krzewu herbacianego.

Tajemnica zielonego naparu. Zielona herbata, kofeina, pochodzenie, stosowanie

Zielona herbata jest sporządzana wyłącznie z młodych listków krzewu. Wybiera się te, które charakteryzują się srebrzystą barwą. Są to najczęściej te, które rosną na samym czubie rośliny. Wywar herbaciany sporządzony z młodych listków charakteryzuje się stosunkowo większą zawartością kofeiny, niż w przypadku innych rodzajów herbat. Kofeina zawarta z napoju przyspiesza puls, podnosi temperaturę i stawia organizm w gotowości do działania. W związku z tym zielona herbata na noc nie jest najlepszym rozwiązaniem.

O jakich właściwościach prozdrowotnych można zatem mówić, w kontekście codziennego spożywania zdrowego naparu z zielonej herbaty? Czy faktycznie, tak jak wskazują na to chińscy (i nie tylko) eksperci, ma ona właściwości pozytywnie wpływające na nasz organizm? Okazuje się, że tak. Szereg pozytywnych oddziaływań zielonego naparu został wyróżniony w poniższej tabelce:

Układ krwionośny Herbata działa pozytywnie na usprawnienie krążenia krwi. Regularne picie naparu działa korzystnie na układ krwionośny człowieka.
Metabolizm Picie zielonego naparu działa niczym aktywator na metabolizm. Przyspiesza go, dzięki czemu łatwiej jest schudnąć.
Oczyszczanie Naturalny herbaciany napar to świetny antyoksydant. Właściwości przeciwutleniające działają korzystnie na zdrowie człowieka, zapobiegając m.in. powstawaniu nowotworów.
Układ trawienny Parzenie zielonej herbaty może być skuteczną pomocą w przypadku problemów natury żołądkowej. Herbata bywa często używana jako napój na uciążliwe wzdęcia.
 Suplementacja Herbata z młodych, srebrzystych listków posiada wiele cennych mikroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Zielona herbata – remedium na chudnięcie? Zielona herbata – właściwości rośliny

Herbaciane właściwości znane są od setek lat. Chińczycy, dla których zielona herbata jest napojem spożywanym każdego ranka, w szczególny sposób doceniają nieprzeciętne właściwości zielonego naparu. Już od najdawniejszych wieków lokalni twórcy medycyny naturalnej podkreślali niesamowite właściwości naparu wykonywanego z młodych listów krzewu herbacianego. Do dziś wskazuje się na cechy, które pomagają pijącemu w utrzymaniu odpowiedniej wagi i poprawnego stanu zdrowia. Ma to odzwierciedlenie w słowach wielu ekspertów, w szczególności chińskich, którzy czują oddziaływanie herbaty na własnej skórze.

„Choć zielona herbata nie jest medykamentem, to w znakomity sposób oddziałuje na radzenie sobie z wieloma problemami zdrowotnymi. Usprawnia działanie układu krwionośnego; działa oczyszczająco i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Jest nieprzecenioną pomocą dla osób, które cierpią na nadwagę.” – mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego

zielona herbata zioła

Czy zielona herbata w ciąży jest bezpieczna? Przeciwwskazania do picia chińskiego napoju

Zbyt duża ilość zielonego naparu może blokować wchłanianie się kwasu foliowego. Jest on niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju dziecka.

Nieprawidłowa ilość kwasu foliowego może przyczyniać się do powstawania wad płodu. Innym przeciwwskazaniem do unikania kontaktu z zieloną herbatą jest stwierdzona anemia. Innymi negatywnymi właściwościami, mogącymi mieć związek z piciem zielonego naparu, są m.in. poważne choroby układu krwionośnego, anemia czy nawracające problemy gastryczne.

Działanie zielonej herbaty. Czy da się przesadzić z jej użytkowaniem?

Spożywanie naparu powinno być przede wszystkim zdroworozsądkowe. Zielona herbata powinna być pita nie w czasie spożywania posiłków, lecz najlepiej kilkadziesiąt minut przed, bądź po. Nie powinno się również nadużywać zielonej herbaty, ze względu na wysokie stężenie kofeiny. Jej duża ilość jest szczególnie niebezpieczna dla osób, które zmagają się z chorobami sercowymi. Negatywnym skutkiem „przedawkowania” naparu będzie biegunka, bezsenność czy nerwowość.

Herbata matcha – co to?

Herbata matcha to nic innego, jak wyselekcjonowane i starannie oddzielone młode listki herbaciane, poddane procesowi mielenia. Aby uzyskać pełnowartościową matchę, oddziela się uzyskany proszek od niejadalnych łodyg i unerwień liści. Sproszkowana zielona herbata jest stosunkowo gorzka, dlatego używa się jej albo to sporządzania naparu, albo jako dodatek do wielu potraw. Jednym z najpopularniejszych przysmaków, przyrządzanych z użyciem matchy są babeczki herbaciane albo lody o smaku zielonej herbaty.

Jak parzyć zieloną herbatę? Zróbmy to w trzech krokach!

Parzenie zielonej herbaty jest bardzo proste. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek, które z pewnością ułatwią cały proces i pozwolą cieszyć się pysznym, wartościowym naparem. Oto one:

  • Przygotuj wodę o odpowiedniej temperaturze. Powinna mieć ona ok. 75°C. Po zagotowaniu warto zatem poczekać od kilku do kilkunastu minut na jej ostudzenie.
  • Do kubka lub innego naczynia wsyp susz. Zwyczajowo używa się ok. 1 g suszu na 100 ml wody. Proporcje można zmieniać i dostosowywać, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy poczuć.
  • Parz przez kilka minut. Najlepsze właściwości pobudzające posiada krótko parzona herbata. Im dłużej napar będzie znajdował się pod przykryciem, tym herbata stanie się bardziej gorzka i mniej pobudzająca.

Czy warto sięgać po ulubiony napój Chińczyków? Zielona herbata wraz z dodatkamiporównanie zielonej herbaty sypanej i matchy

Zieloną herbatę można pić na wiele sposobów. Popularne jest także wzbogacanie naparu o różne dodatkowe zioła, kwiaty czy owoce. Zieloną herbatę można pić także z miodem, owocem mango czy hibiskusem. Ten ostatni ma mocne działanie przeciw utleniające. Dzięki zawartości polifenoli i katechin przyczynia się do zmniejszania ilości wolnych rodników w organizmie. Herbata używana z głową może zatem przynieść wiele pożytku osobie pijącej.

FAQ – zielona herbata

1. Dlaczego zielony napar nie jest wskazany w przypadku stwierdzonej anemii?

Napar z chińskiego krzewu posiada stosunkowo wysokie stężenie katechin, przyczyniających się do słabszego wchłaniania żelaza z przyjmowanych pokarmów.

2. Czy kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty?

Nie powinny spożywać jej zbyt dużo. Picie herbaty podczas ciąży może wpływać negatywnie na stan zdrowia kobiety ciężarnej.

3. Czy matchę można jeść na surowo?

Można, aczkolwiek jest bardzo gorzka. Zwykle używa się jej jako dodatek do dań i napojów.


Bibliografia

  1. W. Kudełka, A. Kosowska, Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 2008, nr 781, s. 83-111
  2. M. Kania, J. Baraniak, Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze), Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, 2011

4 comments

  1. uwielbiam!!!!!!

  2. Moja dziewczyna tylko herbaty smakowe pija, a ja tylko właśnie zieloną herbatę, czystek, miętę xD

  3. Ja zauwazylam ze mam mniejsza zgage po zielonej herbacie wiec cos moze byc na rzeczy ?

  4. Aleksandra27

    Ja się przekłam do zielonej herbaty za sprawą herbaty matcha i lodów z jej smakiem.
    Ogólnie polecam bo pyszotki :3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Kredens Ziołowy
Wszelkie prawa zastrzeżone!