Czarny bez od dawna jest znany i ceniony w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Posiada szerokie zastosowanie i bogate właściwości, które mogą być przydatne nie tylko w przypadku chorób wewnętrznych, ale i schorzeń zewnętrznych – na przykład problemów dermatologicznych. Czarny bez można spożywać pod wieloma postaciami. Co warto wiedzieć o czarnym bzie? Jakie właściwości posiada czarny bez? Jakie jest zastosowanie tej rośliny?
Czarny bez – właściwości zdrowotne czarnego bzu
Czarny bez jest rośliną szczególnie cenioną ze względu na swoje właściwości i bogaty skład. Jakie związki można znaleźć w czarnym bzie?
- kwasy feneloweflawonoidy
- garbniki
- olej roślinny
- triterpeny
- sole mineralne
- sterole
- witaminy – witamina C, prowitaminy A i z grupy B
- kwasy organiczne
Jeśli chodzi o czarny bez, właściwości są bardzo różne. Czarny bez wykorzystuje się głównie w medycynie naturalnej i kosmetologii. Jak działa?
Właściwości | Wpływ na organizm |
wygładzające |
Sok z czarnego psu działa na skórę wygładzająco, dlatego może być przydatny w pielęgnacji wszelkich nierówności skóry – blizn, cellulitu, czy rozstępów. |
przeciwwirusowe i przeciwzapalne |
Duże ilości witaminy C w soku z czarnego bzu działają silnie przeciwwirusowo i podnoszą naturalną odporność organizmu tworząc barierę przed drobnoustrojami. Czarny bez pozwala pozbyć się stanów zapalnych organizmu, zarówno tych wewnątrz, jak i na powierzchni skóry – trądziku, przebarwień, czy wyprysków. |
oczyszczające |
Roślina ta ma silne działanie oczyszczające, skutecznie odtruwa organizm z toksyn. Zanieczyszczenia usuwane są wskutek działania moczopędnego, napotnego oraz wspomagającego trawienia czarnego bzu. |
przeciwbólowe |
Czarny bez działa przeciwbólowo, dlatego może być stosowany przy leczeniu migren i nerwobólów, niekiedy też bólów menstruacyjnych, ułatwiające trawienie |
ułatwiające trawienie |
Sok z czarnego bzu działa moczopędnie i wspomaga pracę jelit. |
przeciwutleniające |
Witamina C słynie jako przeciwutleniacz, podobnie, jak inne związki zawarte z czarnym bzie. |
Wypróbuj
SKUTECZNĄ MIESZANKĘ ZIÓŁ Z CZARNYM BZEM W SKŁADZIE CistusHerbs
Czarny bez – pochodzenie i nieco historii
Czarny bez jest powszechnie rosnącą rośliną. Dorasta zwykle 10 metrów i charakteryzuje się nietypowym kształtem liści – są bardzo długie. Kwiaty rosną w promieniście skupionych kępach, owoce są ciemnofioletowe, podobne nieco do jagód. Czarny bez od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej, głównie ze względu na swoje przeciwzapalne i oczyszczające właściwości. Cenne składniki rośliny pozyskiwane są głównie z owoców – sok, liści – susz oraz kwiatów.
Najpopularniejsze formy, w jakich można spotkać bez na rynku to:
- sok z czarnego bzu – zawiera duże ilości witaminy C i jest produkowany z owoców;
- syrop z kwiatów czarnego bzu – jest gęstszy niż sok, posiada bardziej skoncentrowane substancje aktywne;
- herbatka – na susz składają się głównie liście i czasami kwiaty;
- wyciągi z czarnego bzu – stosowane są głównie, jako składnik kosmetyków – nawilżają i rozjaśniają skórę, działają też przeciwzapalnie.
Czarny bez – czy są jakieś przeciwwskazania?
Czarny bez jest stosunkowo bezpieczną rośliną do samodzielnego stosowania. Jeśli więc chodzi o czarny bez, przeciwwskazania dotyczą głównie ilości stosowanego soku – nie należy przekraczać 15 ml trzy razy dziennie syropu, w przypadku soku można nieco zwiększyć ilość, ponieważ nie jest on aż tak skondensowany – oraz faktu, że owoce koniecznie należy poddać obróbce termicznej. Świeżo zerwane, surowe owoce są trujące.
Herbata z czarnego bzu – czy warto?
Herbata z czarnego bzu ma bardzo wszechstronne działanie. Herbatkę, można spożywać trzy razy dziennie, najlepiej przed lub w trakcie posiłku. W przypadku, gdy planujemy zacząć pić herbatę z czarnego bzu, a równolegle stosujemy leki, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Podobnie w przypadku kobiet w ciąży i dzieci – o picie i dawkowanie jakichkolwiek ziół lepiej zapytać swojego lekarza. Przypadku nadużywania, herbata z czarnego bzu, jako że ma również działanie moczopędne, może nadmiernie wypłukiwać mikroelementy z organizmu lub prowadzić do odwodnienia.
Czarny bez – podsumowanie
Czarny bez, a szczególnie herbata z niego jest bardzo cennym urozmaiceniem codziennej diety. Warto ją pić nie tylko w czasie choroby, ale i na co dzień (oczywiście z zastosowaniem odpowiedniego dawkowania). W przypadku herbaty z czarnego bzu ceni się szczególnie jej działanie przeciwgorączkowe, napotne, moczopędne i przeciwwirusowe oraz silnie oczyszczające organizm.
“Herbata z czarnego bzu będzie bardzo przydatna przy chorobach – obniża gorączkę, działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie – oraz przy problemach z trawieniem. Czarny bez pomaga też oczyścić organizm i przywrócić jego naturalną równowagę.” – mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego
FAQ – czarny bez
1. Jak często mogę brać syrop z czarnego bzu? Co się stanie jeżeli go przedawkuję?
Jeśli chodzi o syrop nie należy brać go częściej niż trzy razy dziennie. Pojedyncza dawka nie powinna przekraczać 15 ml. Ponadto jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, bądź jeżeli równolegle przyjmujemy leki – decyzję warto skonsultować z lekarzem. W przypadku przekroczenia zalecanej dawko może dojść do wzmożonego oddawania moczu, a w efekcie wypłukania mikroelementów i odwodnienia.
2. Jak powinienem poprawnie przygotować herbatkę z czarnego bzu?
Gotowy susz wystarczy zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut pod przykryciem. Gotowy napar można pić, dodać do kąpieli ziołowej lub zrobić z niego okłady.
3. Czy warto wprowadzić herbatkę z czarnego bzu do swojej diety?
Napar, jak najbardziej może być wprowadzony, jako urozmaicenie i cenny dodatek do regularnego jadłospisu. Okaże się przydatna nie tylko w przypadku chorób – działanie przeciwgorączkowe, poprawiające odporność i wykrztuśne, ale również na poprawę trawienia, czy w celu oczyszczenia organizmu.
4. Jakie działanie ma czarny bez?
Czarny bez ma bardzo wszechstronne działanie – działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, łagodząco, nawilżająco, przeciwutleniająco, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo.
Bibliografia
- M. Szlachta, M. Małecka, Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1 (56), 92 – 102
- J. Ostrowska: Herbaty – naturalne źródła antyoksydantów, Gazeta Farmaceutyczna
U nas w domu zawsze suszyło sie czarny bez żeby pić jak ktoś ma przeziębienie i gorączkę i to chyba jedyne właściwości jakie znałam 😛
sok z czarnego bzu jest fajny, ale dla mnie troche zbyt cierpki, ogólnie wolę po prostu herbaty z czarnego bzu albo wręcz własnie mieszanki ziołowe co go maja jak te cistus herbs bo jakoś po prostu mi sie je przyjemniej pije + po prostu mam wrażenie że mają lepsze własciwości zdrowotne.
Zasadniczo nie wiem czy takie ograniczenie picia syropu/soku z czarnego bzu można nazwać przeciwwskazaniem, każda substancja ma swoja zdrową dawkę, nawet witamina c nie powinna być stosowana z przesadą.
Mi na migreny od kilku lat juz pomaga
tak jak czytam to napar czy sok z czarnego bzu wlasciwosci ma od groma. nawet nie wiedzialem o tym a na dzialce rosnie. musialbym zrywac to do robienia herbaty i soku. moze faktycznie bym to wykorzystal jakos na choroby albo cos.
Polecam. Kiedyś dziadek miał u siebie pole z bzem a teraz już kupuję mieszankę ziół na oczyszczanie i odtruwanie organizmu. Bardzo dobre. Polecam!
Pamiętam jak na przeziębienia miałam robiona herbatę z czarnego bzu. Smakuje cudownie i idealnie rozgrzewa :3
u mnie na jesień zawsze robiło się sok z owoców czarnego bzu.
też się go dodawało do herbaty.