Zadzwoń do nas: +48 58 351 37 91

Czarny bez

Czarny bez od dawna jest znany i ceniony w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Posiada szerokie zastosowanie i bogate właściwości, które mogą być przydatne nie tylko w przypadku chorób wewnętrznych, ale i schorzeń zewnętrznych – na przykład problemów dermatologicznych. Czarny bez można spożywać pod wieloma postaciami. Co warto wiedzieć o czarnym bzie? Jakie właściwości posiada czarny bez? Jakie jest zastosowanie tej rośliny?

Czarny bez – właściwości zdrowotne czarnego bzu

Czarny bez jest rośliną szczególnie cenioną ze względu na swoje właściwości i bogaty skład. Jakie związki można znaleźć w czarnym bzie?

  • kwasy feneloweflawonoidy
  • garbniki
  • olej roślinny
  • triterpeny
  • sole mineralne
  • sterole
  • witaminy – witamina C, prowitaminy A i z grupy B
  • kwasy organiczne

Jeśli chodzi o czarny bez, właściwości są bardzo różne. Czarny bez wykorzystuje się głównie w medycynie naturalnej i kosmetologii. Jak działa?

Właściwości  Wpływ na organizm

wygładzające

Sok z czarnego psu działa na skórę wygładzająco, dlatego może być przydatny w pielęgnacji wszelkich nierówności skóry – blizn, cellulitu, czy rozstępów.

przeciwwirusowe i przeciwzapalne

Duże ilości witaminy C w soku z czarnego bzu działają silnie przeciwwirusowo i podnoszą naturalną odporność organizmu tworząc barierę przed drobnoustrojami. Czarny bez pozwala pozbyć się stanów zapalnych organizmu, zarówno tych wewnątrz, jak i na powierzchni skóry – trądziku, przebarwień, czy wyprysków.

oczyszczające

Roślina ta ma silne działanie oczyszczające, skutecznie odtruwa organizm z toksyn. Zanieczyszczenia usuwane są wskutek działania moczopędnego, napotnego oraz wspomagającego trawienia czarnego bzu.

przeciwbólowe

Czarny bez działa przeciwbólowo, dlatego może być stosowany przy leczeniu migren i nerwobólów, niekiedy też bólów menstruacyjnych,
ułatwiające trawienie

ułatwiające trawienie

Sok z czarnego bzu działa moczopędnie i wspomaga pracę jelit.

przeciwutleniające

Witamina C słynie jako przeciwutleniacz, podobnie, jak inne związki zawarte z czarnym bzie.

Czarny bez – pochodzenie i nieco historii

Czarny bez jest powszechnie rosnącą rośliną. Dorasta zwykle 10 metrów i charakteryzuje się nietypowym kształtem liści – są bardzo długie. Kwiaty rosną w promieniście skupionych kępach, owoce są ciemnofioletowe, podobne nieco do jagód. Czarny bez od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej, głównie ze względu na swoje przeciwzapalne i oczyszczające właściwości. Cenne składniki rośliny pozyskiwane są głównie z owoców – sok, liści – susz oraz kwiatów.

Najpopularniejsze formy, w jakich można spotkać bez na rynku to:

  • sok z czarnego bzu – zawiera duże ilości witaminy C i jest produkowany z owoców;
  • syrop z kwiatów czarnego bzu – jest gęstszy niż sok, posiada bardziej skoncentrowane substancje aktywne;
  • herbatka – na susz składają się głównie liście i czasami kwiaty;
  • wyciągi z czarnego bzu – stosowane są głównie, jako składnik kosmetyków – nawilżają i rozjaśniają skórę, działają też przeciwzapalnie.

Czarny bez – czy są jakieś przeciwwskazania?

Czarny bez jest stosunkowo bezpieczną rośliną do samodzielnego stosowania. Jeśli więc chodzi o czarny bez, przeciwwskazania dotyczą głównie ilości stosowanego soku – nie należy przekraczać 15 ml trzy razy dziennie syropu, w przypadku soku można nieco zwiększyć ilość, ponieważ nie jest on aż tak skondensowany – oraz faktu, że owoce koniecznie należy poddać obróbce termicznej. Świeżo zerwane, surowe owoce są trujące.

sok z czarnego bzu

Herbata z czarnego bzu – czy warto?

Herbata z czarnego bzu ma bardzo wszechstronne działanie. Herbatkę, można spożywać trzy razy dziennie, najlepiej przed lub w trakcie posiłku. W przypadku, gdy planujemy zacząć pić herbatę z czarnego bzu, a równolegle stosujemy leki, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Podobnie w przypadku kobiet w ciąży i dzieci – o picie i dawkowanie jakichkolwiek ziół lepiej zapytać swojego lekarza. Przypadku nadużywania, herbata z czarnego bzu, jako że ma również działanie moczopędne, może nadmiernie wypłukiwać mikroelementy z organizmu lub prowadzić do odwodnienia.

Czarny bez – podsumowanie

Czarny bez, a szczególnie herbata z niego jest bardzo cennym urozmaiceniem codziennej diety. Warto ją pić nie tylko w czasie choroby, ale i na co dzień (oczywiście z zastosowaniem odpowiedniego dawkowania). W przypadku herbaty z czarnego bzu ceni się szczególnie jej działanie przeciwgorączkowe, napotne, moczopędne i przeciwwirusowe oraz silnie oczyszczające organizm.

„Herbata z czarnego bzu będzie bardzo przydatna przy chorobach – obniża gorączkę, działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie – oraz przy problemach z trawieniem. Czarny bez pomaga też oczyścić organizm i przywrócić jego naturalną równowagę.” – mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego

FAQ – czarny bez

1. Jak często mogę brać syrop z czarnego bzu? Co się stanie jeżeli go przedawkuję?

Jeśli chodzi o syrop nie należy brać go częściej niż trzy razy dziennie. Pojedyncza dawka nie powinna przekraczać 15 ml. Ponadto jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, bądź jeżeli równolegle przyjmujemy leki – decyzję warto skonsultować z lekarzem. W przypadku przekroczenia zalecanej dawko może dojść do wzmożonego oddawania moczu, a w efekcie wypłukania mikroelementów i odwodnienia.

2. Jak powinienem poprawnie przygotować herbatkę z czarnego bzu?

Gotowy susz wystarczy zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut pod przykryciem. Gotowy napar można pić, dodać do kąpieli ziołowej lub zrobić z niego okłady.

3. Czy warto wprowadzić herbatkę z czarnego bzu do swojej diety?

Napar, jak najbardziej może być wprowadzony, jako urozmaicenie i cenny dodatek do regularnego jadłospisu. Okaże się przydatna nie tylko w przypadku chorób – działanie przeciwgorączkowe, poprawiające odporność i wykrztuśne, ale również na poprawę trawienia, czy w celu oczyszczenia organizmu.

4. Jakie działanie ma czarny bez?

Czarny bez ma bardzo wszechstronne działanie – działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, łagodząco, nawilżająco, przeciwutleniająco, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo.


Bibliografia

  1. M. Szlachta, M. Małecka, Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1 (56), 92 – 102
  2. J. Ostrowska: Herbaty – naturalne źródła antyoksydantów, Gazeta Farmaceutyczna
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© Kredens Ziołowy
Wszelkie prawa zastrzeżone!