Zadzwoń do nas: +48 58 351 37 91

Hibiskus

Hibiskus jest wyjątkową rośliną, którą warto hodować w swoim domu lub ogródku. Nie tylko ozdabia on wnętrze swoim wielobarwnym wyglądem, ale wykazuje się także różnymi zdrowotnymi właściwościami, z których z pewnością warto skorzystać. Skąd pochodzi, jak korzystać z jego dobrodziejstw i dlaczego warto go spożywać? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Kwiat hibiskusa – skąd pochodzi?

Kwiat hibiskusa, o innej nazwie chińska róża, pochodzi z Tajwanu oraz Chin. Jest on najbardziej popularny w Afryce oraz Azji, ale rośnie także w Australii oraz w różnych zakątkach Ameryki. W jego wyglądzie najbardziej charakterystyczne są wielobarwne kwiaty, przypominające nieco kwiaty róży. Najbardziej zaskakująca jest różnorodność ich barw – mogą przybierać barwy od czerwonej, białej, do fioletowej, niebieskiej i pomarańczowej. W wielu krajach hodowany jest ze względu na swój wygląd właśnie w celach ozdobnych do ogrodu. Hibiskus posiada także bardzo wyraźny kwaśny smak, dlatego wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym oraz do produkcji herbat. Zastosowanie hibiskusa jest zatem bardzo szerokie!

Pochodzenie Azja
Nazewnictwo hibiskus, ketmia, róża chińska
Zastosowanie pozyskiwanie suszu, przyrządzanie naparu, funkcja ozdobna
Występowanie wilgotne i nasłonecznione tereny osłonięte od wiatru w pobliżu mokradeł

Hibiskus – właściwości zdrowotnekwiat hibiskusa

Hibiskus –  właściwości są bardzo rozległe; poczynając od wykorzystania w leczeniu różnorodnych dolegliwości, kończąc na oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspomaganiu trawienia. Hibiskus posiada bowiem bardzo dużo pozytywnie oddziałujących na ludzki organizm składników. Z tego powodu wykorzystywany był już w medycynie ludowej. Udowodniono, że spożywanie naparu z roślin hibiskusa obniża ciśnienie krwi, zapobiega infekcjom, wspomaga leczenie przeziębień i radzi sobie ze zbiciem gorączki. Działa także moczopędnie.

Oprócz tego pozytywnie wpływa na odpowiedni poziom cholesterolu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Hibiskus rekomendowany jest także dla osób odchudzających się.

Składniki, które są odpowiedzialne za prozdrowotne działanie hibiskusa to:

  • witamina C – działanie przeciwzapalne,
  • polifenole – działanie przeciwutleniające,
  • polisacharydy – działanie wzmacniające układ immunologiczny,
  • flawonoidy i kwasy organiczne – działanie przeciwzapalne,
  • błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe – działanie wspomagające trawienie.

Ze względu na swoje działanie, hibiskus polecany jest do spożywania szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność organizmu spada i potrzebne jest wspomaganie układu odpornościowego. Mówi się także, że hibiskus wspomaga leczenie chorób takich jak cukrzyca i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Hibiskus – herbata – przeciwwskazania do spożywania

Hibiskus herbata – przeciwwskazania nie są liczne. Picie herbaty z hibiskusa nie jest rekomendowane osobom zmagającym się z niskim ciśnieniem oraz zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzodami. Nie poleca się go również dla kobiet będących w czasie terapii hormonalnej czy też korzystających z tabletek antykoncepcyjnych, a także kobiet w ciąży. Wszystko ze względu na to, że hibiskus może wpływać na poziom estrogenu w organizmie. Z tego powodu kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny skonsultować swoją chęć picia hibiskusa z lekarzem.

hibiskus herbataHibiskus – herbata najlepszym rozwiązaniem

Hibiskus może zadziałać najefektywniej w postaci naparu. Jedynie regularne spożywanie hibiskusa pozwala skorzystać organizmowi z jego zdrowotnych właściwości. Ze względu na swoje cechy, hibiskus sprawdzi się zarówno w okresie jesiennym, kiedy układ immunologiczny potrzebuje wsparcia, jak i w czasie letnich dni, ponieważ kwaskowaty smak doskonale sprawdza się w czasie upałów.

Hibiskus nie powinien być spożywany zbyt często w trakcie doby, ponieważ w skrajnych przypadkach może spowodować niepożądane skutki uboczne. Osoby cierpiące na refluks żołądkowy lub zgagę powinny uważać na częstotliwość spożywania hibiskusa, ze względu na możliwość wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości. Zbyt duża ilość naparu z hibiskusa wypita w trakcie jednej doby może także spowodować nagły spadek masy ciała, a u mężczyzn zaburzyć proces wytwarzanie plemników.

Hibiskus w ciąży – czy można go spożywać?

Hibiskus w ciąży jest odradzany przez lekarzy i specjalistów.

„Wiele kobiet chciałoby skorzystać z właściwości hibiskusa także w ciąży, jednak nie jest on polecany dla kobiet ciężarnych. Wszystko za względu na substancje w nim zawarte, wpływające na skurcze mięśni miednicy” mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego.

Z tego powodu hibiskus nie powinien być spożywany przez kobiety w tym wyjątkowym okresie. Słyszy się także o podejrzeniach, jako że hibiskus może być szkodliwy dla ciąży ze względu na wpływanie na funkcje hormonalne organizmu.

Podsumowanie

Hibiskus warto więc pić ze względu na jego liczne prozdrowotne właściwości. Nie tylko wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, wykazuje działanie przeciwzapalne i zawiera błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe – wspomaga także oczyszczanie organizmu, działa moczopędnie i przeczyszczająco.

FAQ – Hibiskus

1. Czu uprawa hibiskusa w Polsce jest możliwa?

Mimo że kwiat hibiskusa pochodzi z Chin oraz Tajwanu, to uprawa hibiskusa w warunkach polskich także jest możliwa. Hibiskus hodowany w Polsce osiąga wprawdzie mniejsze rozmiary, jednak wciąż posiada te same pozytywne właściwości i jest możliwy do hodowli nawet w domu. Należy pamiętać, by zapewnić mu prawidłową wilgotność oraz osłonę od wiatru, a także odpowiednie nasłonecznienie.

2. Czy mogę wykorzystać hibiskus w celach leczniczych?

Hibiskus może jak najbardziej wspomagać leczenie różnych chorób. Ważne jest jednak, by zapoznać się z listą przeciwwskazań do spożywania go, a w przypadku problemów z hormonami, uzgodnić jego spożywanie z lekarzem. Należy także pamiętać, że napary z hibiskusa pełnią funkcję pomocniczą w leczeniu różnych chorób, takich jak na przykład cukrzyca.

3. W jaki sposób hibiskus wspomaga odchudzanie?

Hibiskus wykazuje właściwości wspomagające przemianę materii, przyspieszające trawienie oraz  spalanie tkanki tłuszczowej. Są to bardzo cenne właściwości dla osób, którym zależy na zrzuceniu dodatkowych kilogramów.


Bibliografia

  1. A. Szymanowska, Nasze rosliny doniczkowe. Hibiskus, Poradnik Gospodarski NR 12, 1994
  2. E. Kozioł, Wyrzuć chemię z domu, Wyd. Znak

4 comments

  1. jakoś do mnie nigdy nie przemawiał smak hibiskusa jeżeli chodzi o napary ale jak miałam gorączkę tak realnie mi lekko ona spadła

  2. Mi tam głównie pomaga herbata z hibiskusa na usuwanie nadmiaru wody kiedy jestem aż napompowana. Mam często problemy z hormonalnym zatrzymywaniem wody w organizmie i jest mi o niebo lepiej jak się napiję go.

  3. Jego samego pijecie czy cos jeszcze?
    Przez jaki czas?

    1. @adrianna, wiesz co ja pije mieszankę z hibiskusem i tak 2 x dziennie ja sobie tak zaparzam. faktycznie jest mi lepiej też przy problemach z wątrobą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Kredens Ziołowy
Wszelkie prawa zastrzeżone!