Zadzwoń do nas: +48 58 351 37 91

Nadkwasota – na czym polega?

Nadkwasota to powszechna dolegliwość układu pokarmowego, która objawia się: wzdęciami, zgagą, nudnościami, odbijaniem kwaśnej treści żołądka czy zaparciami. Ponadto nadkwasota może wywoływać pieczenie za mostkiem. Jakie są jej przyczyny? Jak ją leczyć? Dowiesz się z tego artykułu.

Zioła na nadkwasotę Działanie
liść szałwii łagodzące, relaksujące
ziele skrzypu przeciwdziała nawrotom
liść melisy łagodzące, relaksujące
kłącze tataraku pobudza produkcję soków żołądkowych

Nadkwasota – charakterystyka

Nadkwasota to nadmierna ilość kwasu solnego w soku żołądkowym. Wywołana jest zwykle przez niehigieniczny tryb życia, szczególnie szybkie i niezdrowe posiłki, a także spożywanie ich o nieregularnych porach. Problem dotyczy znacznego odsetka populacji, dlatego lekarze coraz częściej diagnozują schorzenie.

„Po zauważeniu u siebie pierwszych objawów nadkwasoty, warto udać się do specjalisty, który określi przyczynę problemów i zastosuje odpowiednie leczenie. Jego uzupełnieniem mogą być domowe metody takie jak picie ziołowych mieszanek– mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego

kobieta z nadkwasota

Nadkwasota – objawy choroby

Objawy nadkwasoty są zbliżone do objawów choroby wrzodowej dwunastnicy. W związku z tym często występuje ból, który pojawia się kilka godzin po zjedzeniu posiłku. Objawy nasilają się w nocy lub o poranku. Poza tym nawroty nasilają się jesienią i wiosną. Ze względu na podrażnienie błony śluzowej przełyku, mogą pojawić się symptomy podobne jak w refluksie, tzn. piekący ból w nadbrzuszu i za mostkiem.

Zobacz również: ZIOŁA NA REFLUKS

Nadkwaśność żołądka – przyczyny

Nadkwaśność żołądka wywołana jest przez nadprodukcję soku trawiennego, która wynika z wielu przyczyn. Podstawą jest nieprawidłowa dieta czy spożywanie napojów alkoholowych. Może za to odpowiadać także niewłaściwe zestawianie produktów żywnościowych w tym samym posiłku. Specjaliści wskazują, że czynnikiem wywołującym nadkwasotę może być stres, które sprzyja produkcji kwasów trawiennych i powoduje przykre uczucie zgagi. W rzadkich przypadkach przyczyną jest odruch nerwowy. W takiej sytuacji enzymy trawienne produkowane są z powodu sygnału wysyłanego przez ośrodek nerwowy.

Nadkwasota – co może nasilać objawy?

Nadkwasotę może nasilać wiele produktów spożywczych i czynności. Za najbardziej zagrażające uznaje się: żucie gumy, spożywanie alkoholu i palenie papierosów, przyjmowanie niektórych leków (np. aspiryny).

Nadkwasota żołądka – diagnostyka

Nadkwasotę żołądka można zdiagnozować. Pierwszym etapem jest wywiad z pacjentem, drugim badania. Jakie badania można wykonać w celu diagnozowania choroby? Oto najpopularniejsze:

  • gastroskopia. W czasie badania wykorzystuje się aparat zwany gastroskopem, który wsuwa się do gardła i przełyku. Aparat zbudowany jest z miękkiej rurki, na której końcu znajduje się mikrokamerka, która przesyła obraz na monitor. Badanie pozwala ocenić stan żołądka. Niestety należy do badań inwazyjnych, które wykonywane jest ze znieczuleniem. Przed badaniem należy przestrzegać ścisłej diety.
  • zdjęcia RTG ze specjalnym kontrastem. Badanie pozwala wykluczyć pozostałe choroby układu pokarmowego.
  • morfologia. To podstawowe badanie, które umożliwia ogólną ocenę kondycji pacjenta. Ponadto weryfikuje stan trzustki i wątroby.
  • badania na krew utajoną w kale. Stosowane w rzadkich przypadkach. Badanie jest uciążliwe dla pacjenta, ponieważ wymaga przestrzegania ścisłej diety przez kilka dni.

Nadkwaśność a leczenie

Nadkwaśność żołądka można neutralizować na kilka sposobów. Aby złagodzić objawy jakie daje nadkwasota, dieta jest podstawą. Jej podstawą powinny być produkty o odczynie zasadowym, w tym: kiszonki, warzywa, cytryny. Ważne jest także wprowadzenie do diety olejów, a także ryby, mięsa oraz jaj. Niewskazane są produkty mączne, które mają dużo węglowodanów. Zagrożeniem są także używki, kawa, herbata i słodycze. Nie wolno łączyć w jednym posiłku produktów białkowych i skrobiowych. Potrawy warto gotować zamiast smażyć. Nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Dzienne spożycie wody niegazowanej nie powinno być mniejsze niż 6-8 szklanek. Lepiej nie przyjmować suplementów, które wpływają na odczyn treści żołądkowej zmieniając go na alkaliczny (zasadowy). Tego rodzaju środki wyłącznie maskują problem, ale w żaden sposób nie przyczyniają się do jego usunięcia. Aby zapewnić sobie lepsze samopoczucie i złagodzenie objawów, należy pamiętać o spożywanie posiłków regularnie. Lepiej też jeść częściej, ale mniej. Niewskazane są obfite posiłki, które składają się z produktów przetworzonych i fast foodów. Kolejnym pomysłem na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów nadkwasoty jest spożywanie naparów ziołowych. Zioła na nadkwasotę pomagają zneutralizować uczucie pieczenia i odbudować śluzówkę żołądka. Płyny należy przyjmować regularnie, wypijając małe łyczki naparów.

peczek ziol

Podsumowując, nadkwaśność to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która odbija się na jakości codziennego życia. Na szczęście można szybko i skutecznie niwelować przykre jej skutki i wspomóc pracę układu pokarmowego. Możliwe jest leczenie farmakologiczne, jak i naturalne metody.

FAQ

1. Czy na nadkwaśność wpływa nasza dieta?

Dieta ma bardzo ważny wpływ na przebieg choroby. Należy unikać pewnych produktów (tłustych i ostrych potraw, używek), jak i zadbać o właściwe nawodnienie oraz podstawowe zasady żywienia: regularne, małe posiłki, rozłączne spożywanie niektórych grup produktów.

2. Czy nadkwaśność towarzyszy otyłości?

Otyłość często współwystępuje z nadkwaśnością, dlatego zaleca się zrzucenie wagi jako element leczenia lub profilaktyki.

3. Czy zioła pomagają na nadkwaśność?

Zioła są skutecznym remedium na leczenie nadkwaśności. Pomagają złagodzić nieprzyjemne objawy. Należy je jednak przyjmować regularnie oraz dopasować skład mieszanki do objawów choroby.


Bibliografia

  1. Nwokolo C. U., Smith J. T., Sawyerr A. M., Pounder R. E., Rebound intragastric hyperacidity after abrupt withdrawal of histamine H2 receptor blockade, London 1992, s. 27-32.
  2. Roger I. M., The true cause of pyloric stenosis is hyperacidity, Acta Pediatrica 2/2007, s. 132-136.
  3. Fallone C. A., Mayrand S., Gastroesophageal Reflux and Hyperacidity in Chronic Renal Failure, Canada 2011, s. 295.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Kredens Ziołowy
Wszelkie prawa zastrzeżone!