Zadzwoń do nas: +48 58 351 37 91

Mięta na zgagę – czy warto?

Mięta na zgagę to jedno z najpopularniejszych i najchętniej pitych ziół. Nie ma się temu co dziwić, gdyż napar z mięty charakteryzuje się dość dużą skutecznością oraz przede wszystkim bezpieczeństwem stosowania. Ponadto, na uwagę zasługuje atrakcyjny smak i zapach herbaty miętowej. Zanim jednak sięgniemy po to zioło, warto dowiedzieć się, czy mięta jest dobra na zgagę i jak należy ją stosować.

Mięta na zgagę – solo czy w mieszankach?

Mięta na zgagę może być oczywiście pita solo, ale warto wiedzieć, że można spotkać wiele mieszanek na zgagę, a mięta jest tylko jednym z ich składników. Zioła, które są równie pomocne w eliminowaniu zgagi scharakteryzowano w poniższej tabelce:

Szałwia lekarska Stanowi idealne remedium na bóle gardła, ale nie tylko. Dzięki szałwii możliwe jest wzmocnienie błony śluzowej żołądka, dzięki czemu staje się ona odporna na destrukcyjne działanie kwasu. Ponadto, dzięki szałwii można wzmocnić zwieracz przełyku, co zapobiegnie cofaniu się treści pokarmowej.
Rumianek lekarski Jedno z najpopularniejszych ziół pomocnych w walce ze zgagą. Działa ochronnie i przeciwzapalnie, zarówno na żołądek, jak i na przełyk. Ponadto, dzięki rumiankowi lekarskiemu można zmniejszyć wydzielanie soku żołądkowego.
Skrzyp polny Skrzyp ze względu na dużą zawartość krzemionki działa wzmacniająco, czyniąc przełyk i żołądek odporniejszymi na szkodliwe działanie kwasu. Ponadto, niweluje przykre uczucie pieczenia w przełyku, które towarzyszy zgadze.
Melisa Bardzo często problemy związane ze zgagą mają swoje źródło w psychice. Nerwowość, a także nadmierne napięcie emocjonalne prowadzą często do nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego. Aby móc pozbyć się uciążliwych objawów warto więc uspokoić umysł. Pomóc może w tym melisa, zwana cytrynowym zielem. Już sam jej smak i zapach działa kojąco na zszargane nerwy.
Tatarak zwyczajny Tatarak charakteryzuje się właściwościami ochronnymi. Zawarte w nim substancje pozwalają na pokrycie błony śluzowej żołądka warstwą ochronną. Podobnie dzieje się z przełykiem. Dzięki temu zgaga nie staje się przyczyną zapalenia. Tatarak pomaga także niwelować pieczenie w przełyku spowodowane zgagą.

Mięta za zgagę pita wraz z innymi ziołami ma szansę zadziałać skuteczniej niż mięta pita solo. Poszczególne zioła zawarte w mieszankach na zgagę wzmacniają swoje wzajemne działanie, czyniąc kurację skuteczniejszą – mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego

Czytaj też: ZIOŁA NA ZGAGĘ – jakie wybrać?

Mięta na zgagę – jakimi właściwościami się charakteryzuje?

Mięta na zgagę może pomóc, ale zanim zaczniemy ją stosować, dobrze poznać mechanizm jej działania na zgagę. Warto zaznaczyć przede wszystkim, że mięta pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Mogłoby się więc wydawać, że jej picie przyniesie skutek odwrotny od zamierzonego. Nic jednak bardziej mylnego. Ziele to pomoże bowiem w przyśpieszeniu procesu trawienia, dzięki czemu pokarm nie będzie długo zalegał w żołądku. Im krócej pokarm zalega w żołądku, tym mniejsze ryzyko jego cofania się do przełyku. Ponadto, mięta charakteryzuje się działaniem zobojętniającym kwas solny. Dzięki temu, picie naparu z mięty przynosi niemal natychmiastową ulgę podczas napadu zgagi.

wyciag z miety

Mięta na zgagę – jak ją parzyć i pić?

Mięta na zgagę, aby była skuteczna, musi być odpowiednio stosowana. Należy więc postarać się o:

  • dobry jakościowo surowiec zielarski
  • odpowiednią technikę zaparzania
  • regularność picia

Jeżeli poszukujemy mięty dobrej jakości, najlepiej udać się do sklepu zielarskiego. Mięta w saszetkach do zaparzania, którą znajdziemy w supermarketach może nie okazać się zbyt skuteczna. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednia technika zaparzania. Najlepiej przestrzegać w tym celu zaleceń producenta zawartych na opakowaniu mięty lub też mieszanki ziołowej ją zawierającej. Zazwyczaj zaleca się zalewanie mięty gorącą, nie wrzącą wodą i parzenie przez około piętnaście minut. Aby móc cieszyć się pozytywnym wpływem naparu na nasz organizm, należy zatroszczyć się o systematyczne jej picie. Z reguły zaleca się picie naparu dwa razy w ciągu każdego dnia. Można pić ją także doraźnie, podczas ataku zgagi. Najlepiej robić to małymi łyczkami.

Podsumowując zebrane wyżej rozważania, bez większych trudności można stwierdzić, że herbata miętowa na zgagę jest dobrym pomysłem. Jeszcze lepszym będzie jednak stosowanie mieszanek ziołowych z dodatkiem mięty. W ich skład powinny wchodzić również inne zioła pomocne w walce ze zgagą. Dzięki temu możliwe będzie kompleksowe działanie. Aby móc cieszyć się satysfakcjonującymi rezultatami, należy pić wybrany napar regularnie.

susz z miety

FAQ:

  1. Czy mięta na zgagę może być pita w ciąży?

Ciąża jest bardzo wyjątkowym stanem dla każdej kobiety. Przedstawicielkom płci pięknej spodziewającym się narodzin dziecka nierzadko dokucza jednak zgaga. Na szczęście, w jej pokonaniu może pomóc mięta. Jest to bowiem ziele bezpieczne w ciąży. Jeżeli jednak mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące jej stosowania w ciąży, warto poradzić się lekarza prowadzącego ciążę.

  1. Po jakim czasie mięta na zgagę zacznie działać?

Mięta na zgagę może zadziałać już od razu. Będzie to jednak chwilowe złagodzenie zgagi. Aby móc cieszyć się z długotrwałych i satysfakcjonujących efektów, zaleca się picie mięty lub mieszanek ją zawierających przez około miesiąc. Dzięki temu ujrzymy rezultaty, które nas zadowolą. Wskazana jest cierpliwość, bo u niektórych efekty pojawią się wcześniej, a u innych później.

  1. Jak długo mięta na zgagę może być stosowana?

Wiele osób zastanawia się nad tym, przez jak długi okres czasu mięta może być bezpiecznie stosowana. Na szczęście, mięta stanowi stosunkowo bezpieczne ziele. W przypadku picia ziół warto jednak robić przerwy. Po miesiącu stosowania mięty lub mieszanki ziołowej ją zawierającej, zalecana jest przerwa. Powinna trwać około dwa, trzy tygodnie. Kurację w razie konieczności można jednak ponawiać.

Bibliografia

  1. Park J. B., Identification and quantification of a major anti-oxidant and anti-inflammatory phenolic compound found in basil, lemon thyme, mint, oregano, rosemary, sage, and thyme, International Journal of Food Sciences and Nutrition 6-2011, s. 577-584.
  2. Ignatowicz S., Powdered herbs of the mint family (Lamiaceae) as insect repellents for protection of stored wheat grain, Polskie Pismo Entomologiczne nr 66, s. 135-149.
  3. Al-Juhaimi F., Ghafoor K., TOTAL PHENOLS AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF LEAF AND STEM EXTRACTS FROM CORIANDER, MINT AND PARSLEY GROWN IN SAUDI ARABIA, Pak. J. Bot., 4/2011, s. 2235-2237.

4 comments

  1. Mięta na zgage chyba naturalnie będzie lepsza w mieszankach niż solo, no tak na logike że trzy czy tam cztery składniki działające dobrze na jakas dolegliwośc zadziałają lepiej niz jeden.

  2. pszczółka

    ja polecam parzyć samodzielnie zasadzoną i ususzoną mięte, w porównaniu do tych sklepowych zapach i smak to jest niebo a ziemia

  3. Mięta ma też właściwosci odchudzające, nie? Mi polecano ją pic jak sie odchudzałam i patrząc na efekty wydaje mi się, że coś może być jak najbardziej na rzeczy, zwłaszcza w połączeniu z innymi rzeczami.

  4. Lubię pić mięte, nawet tak po prostu, o wiele bardziej niż na przykład zwykłe czarne herbaty. Ma taki o wiele bardziej odświeżający smak i aromat – a to, że przy okazji robi mi dobrze na organizm to tylko dodatkowe zalety takiego trunku 😀 Generalnie polecam wyrobić sobie nawyk siorbania chociaż kubka dziennie, na pewno wam to nie zaszkodzi a może bardzo wiele odmienić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Kredens Ziołowy
Wszelkie prawa zastrzeżone!